Tugelaweg i.c.w. M3H Architects

— Amsterdam

Atelier NL and M3H Architects collaborated to design new facades for the Tugelablokken in Amsterdam. The Tugelaweg houses in Amsterdam were designed by J.H. Leliman Architects in 1915. They were built by the Friends of the Workers (HWV), a cooperative of mostly Jewish artisans and laborers founded in 1869. One hundred years later, this stretch of the larger Transvaal neighborhood is going through a reinvigoration. Together, architects and designers collaborated to create modernized yet subtle facade additions that complement the rhythm, plasticity, and interwoven masonry features of the Tugelaweg buildings and the surrounding area. The colored tile panels that originally adorned the HWV buildings provided historical inspiration - leading to the color pallet of glazed bricks designed by Atelier for the renewal of the homes.

Atelier NL is responsible for the ceramic colorwork in the new Tugelablokken facades - the glazed bricks that have been integrated into the outer masonry. These small additions strategically highlight the architecture and serve as a nod to the history of the community. The glaze palette was inspired by original tile panels featuring the Jewish Artisans of Friends emblem, a union that was the precursor to the first housing association. Jewish residents were the most prominent demographic in this area prior to the war. True to Atelier NL’s storytelling methodology, the design speaks to both the Jewish roots and the everyday life of present residents. The passage of time and cultural evolution of the area was all taken into account during the strategic design process.

‘Het ontwerp van M3H vormt het uitgangspunt. We willen met het kunstwerk de architectuur niet te zwaar aanzetten. Het is een weefpatroon. We hebben het architectonische ontwerp lang bestudeerd. Wat is het karakteristieke van het gebouw? Waar zit reliëf, waar dimensies? Het moest vooral geen plakplaatje worden.
Het kunstwerk is een spel over de gehele gevel, het loopt rondom gebouw. Iedere bewoner heeft een eigen patroon met eigen kleuren. Dit onderstreept het individu, de eigen wereld binnen het groter geheel. Tevens wilden wij de diverse Tevens wilden wij de diverse perspectieven, de verschillende blikken – die van bewoners, van mensen die er langs komen op de fiets, in de auto of met de trein – meenemen in het werk. Het kunstwerk heeft dan ook vanaf iedere zijde een andere beleving – afhankelijk van de manier waarop je de gevel benadert. Vanaf de ene richting is meer kleur te zien, dan als je van de andere kant komt. De historische tegeltableaus uit de gesloopte woningen zijn bewaard en hebben een plek in de nieuwbouw gekregen, bij de ingangen, zodat dat ze vanaf de straat goed te zien zijn.’

Ik weet niet hoeveel bakstenen we keer op keer hebben uitgeteld om het werk perfect geïntegreerd in het ontwerp van de gevels te krijgen. Kunstwerk en architectuur zijn helemaal verweven. Iedere wijziging in de architectuur betekende ook een wijziging in het kunstwerk. Door letterlijk naast de architect te zitten, konden we de veranderingen meteen bespreken. Dit was heel belangrijk voor het eindresultaat. Het patroon in de gevels is niet willekeurig, het heeft een logica. Het is een schema met wetten en regels.’